Coloradokever bestrijden

Coloradokever bestrijden doe je met aaltjes, zijn natuurlijke vijand 

Zijn de bladeren van je aardappelplanten opeens aangevreten, waardoor je aardappelen niet meer kunnen groeien? Grote kans dat dit het werk is van de coloradokever, ook wel de aardappelkever genoemd. Dé nachtmerrie van iedere aardappelteler!

De coloradokever is gelukkig goed bestrijden met hun natuurlijke vijand: aaltjes! Bestrijding met aaltjes is niet alleen het meest effectief, maar ook volledig biologisch, waardoor jouw aardappelplanten niet verder aangetast worden.

De coloradokever is familie van de bladkever en komt oorspronkelijk uit Amerika (Colorado om precies te zijn). Vooral de larven van deze kevers hebben het gemunt op aardappelplanten. Deze kever wordt daarom ook vaak de aardappelkever genoemd.

Coloradokevers herkennen

De volwassen coloradokever heeft een herkenbaar uiterlijk. Het beestje is 1 cm groot, oranje van kleur en heeft opvallende gele en donkere strepen op zijn schild. De volwassen kevers leggen hun eitjes aan de onderkant van bladeren. Ook de eitjes zijn goed te herkennen. Ze zijn namelijk feloranje.

Larve van de coloradokever

Als de larven van de coloradokever net uit de eitjes komen, zijn ze grijs van kleur. Later worden ze rood, met zwarte stippen aan de zijkant van hun lichaam. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang.

Op welke planten komt de coloradokever voor?

De coloradokever wordt niet voor niets ook aardappelkever genoemd. Want vooral de aardappelplant is een grote favoriet van deze kever. Maar ook andere gewassen zijn niet veilig voor deze plaag. Deze kevers hebben het vooral gemunt op de nachtschadefamilie, zoals tomaten, paprika’s en aubergines.

De kevers overwinteren in de bodem en speuren in het voorjaar grote gebieden af op zoek naar eten. Zo kan de coloradokever opeens opduiken in je moestuin.

De coloradokever is een gevreesde plaag en komt op veel delen van de wereld voor.

Schade aan je moestuin door de coloradokever

De larven van de aardappelkever beginnen al snel te eten aan de bladeren van aardappelplanten, maar ook de volwassen kevers voeden zich hiermee. Als de bladeren van de planten voor een groot deel aangevreten zijn, kan de plant geen zonlicht meer opnemen en dus ook niet meer goed groeien. Dit brengt de hele oogst in gevaar!

Als de coloradokevers geen aardappelplant kunnen vinden, richten ze zich op andere gewassen zoals tomaten- en paprikaplanten.

Coloradokevers zijn resistent tegen chemische bestrijdingsmiddelen

Zorg voor een gezonde bodem en gezonde planten

Coloradokevers zijn resistent tegen chemische bestrijdingsmiddelen

De larven zijn de grootste boosdoeners voor de gewassen in je moestuin. Om van de plaag af te komen, kun je dus het beste beginnen met het bestrijden van de larven. Coloradokevers staan erom bekend dat ze resistent zijn voor bijna alle chemische bestrijdingsmiddelen. Bestrijden met gif heeft dus weinig nut. Daarnaast is gif ook nog eens schadelijk voor je moestuin, de gewassen erin en alle nuttige beestjes.

Biologische bestrijding is dus dé oplossing. Maak hierbij gebruik van de natuurlijke vijanden van de coloradokevers: aaltjes.

Zorg voor een gezonde bodem en gezonde planten

Gezonde planten zijn weerbaarder tegen ziektes en plagen. En een gezonde plant begint bij een gezonde bodem, met veel bodemleven. Een bodemverbeteraar voor je moestuin zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden door de planten.

Het toevoegen van voedingsstoffen voor je moestuinplanten doe je 2x per jaar (in het voorjaar en juli) met een organische mest. Dit verbetert de beworteling en groei en maakt je planten weerbaarder tegen ziektes en plagen. 

Met deze combinatie zullen je gezonder, sterker en vitaler worden!

Coloradokever voorkomen

Monitoren en bestrijden

De coloradokever is al generaties lang een hardnekkige plaag voor aardappeltelers, maar ook voor moestuinhouders. Het volledig voorkomen van de kever is dan ook erg lastig. Het is ten eerste belangrijk om de gewassen goed te controleren, zodat je een plaag vroeg signaleert. Controleer regelmatig aan de onderkant van bladeren of er geen eitjes opzitten. Knip de bladeren met eitjes zo snel mogelijk van de plant af. Zet daarna snel aaltjes in om de larven te bestrijden.

Heb je vorig jaar last gehad van de coloradokever? Grote kans dat ze dit jaar terugkomen. Herhaal daarom preventief de behandeling met aaltjes in het najaar.

Wisselbouw

Door ieder jaar de soort gewassen die je verbouwt te verwisselen, heeft de nieuwe generatie coloradokevers niks meer te eten als ze uit de bodem komen. De coloradokever zal zo vanzelf uitsterven of uit je moestuin verdwijnen op zoek naar eten.

Houd je planten gezond!

Gezonde planten zijn weerbaarder tegen ziektes en plagen. Voed je moestuinplanten dus regelmatig met een organische mest, zodat ze goed kunnen groeien en het hele jaar door gezond blijven.