Een moestuin beginnen
Zodra jouw naam aan de beurt is op de wachtlijst om een volkstuin te huren, hoop je natuurlijk dat je snel kunt beginnen met zaaien. Maar helaas liggen volkstuintjes vaak maanden braak voor ze een nieuwe tuinier (jij dus) toegewezen krijgen. Een nieuwe moestuin aanleggen is dan een hele klus. Maar als je de juiste stappen doorloopt, kun je toch in no-time aan de slag.
Een moestuin beginnen: dit is het stappenplan
Voor je overweldigd raakt: bedenk dat je niet alles in één keer hoeft te doen, maar dat je ook kunt beginnen met slechts een deel van je stukje grond. Volg ons stappenplan om je moestuin snel op poten te zetten.
1. Verwijder alle rommel
Voor je ook maar iets doet, zul je ongewenste materialen moeten verwijderen. Het is niet ongebruikelijk dat er in de grond nog stenen, stukken metaal of hout en zelfs gebroken glas zit. Ga je lapje grond dus goed na en voer alle rommel meteen af zodra je het tegenkomt.
2. De grond frezen (optioneel)
Is de grond nog niet eerder bewerkt geweest, dan kan het nodig zijn om de grond eerst te frezen met een tuinfrees. Met dit apparaat (dat je kunt huren) maak je de bovenste laag van de grond los, zodat die beter bewerkbaar wordt. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en alleen als de grond niet nat is.
3. Verwijder gras en onkruid
Als je een beetje pech hebt, ziet je nieuwe moestuin er meer uit als een weide dan als een tuin. Al het gras en onkruid zal dus eerst moeten wijken. Het kan helpen om het gras eerst te maaien (controleer eerst of er geen egels of hazelwormen in hoog gras zitten), zodat je beter ziet wat je doet. Verwijder dan zoveel mogelijk gras en onkruid.
Kom je oude plantenresten tegen (bijvoorbeeld van aardappelen), haal die dan ook weg. Kijk echter ook of er bruikbare (gezonde!) planten bij zitten, zoals aardperen of aardbeien. Zet die in een pot tot je ze kunt uitplanten.
4. De moestuin aanleggen: paden maken
Het is belangrijk dat je gemakkelijk tussen de moestuinbedden door kunt lopen en er kunt knielen voor werkzaamheden laag bij de grond. Houd als vuistregel aan dat je paden breed genoeg zijn voor een kruiwagen (ongeveer 60 cm breed). Paden van gras zijn makkelijk, maar ook tegels, grind of boomschorssnippers zijn een goede keuze.
5. De grond klaarmaken
Je kunt de grond grofweg op twee manieren klaarmaken
Methode 1: de no-dig methode
Terwijl je je eerste moestuinbed op orde maakt, kun je de delen van de tuin waaraan je niet werkt het beste bedekken met karton. Onkruid krijgt zo geen licht en zal niet opkomen. Leg op het karton een laag compost. Dit is de zogeheten no-digmethode. De wormen zullen de compost verder door de grond werken.
Methode 2: de grond omspitten
In plaats van de no-digmethode (met karton en compost) kun je er ook voor kiezen om te grond te spitten. De onkruidresten en eventuele mest of compost werk je op die manier door de grond. Het is zwaarder werk dan de no-digmethode, maar het is een goede methode als je de grond snel losser en luchtiger wilt maken.
Let op dat overmatig spitten de bodemstructuur kan beschadigen en de bodemleven kan verstoren, dus het is aan te raden om dit alleen te doen wanneer het echt nodig is.
6. Maak je eerste moestuinbed
Kies de plek waar je je eerste moestuinbed wilt aanleggen en geef de contouren aan. Zorg ervoor dat het bed niet te groot is. Je moet er immers van alle kanten bij kunnen! Is de grond (nog) niet optimaal, maak dan eventueel een verhoogd bed van (rest)hout en vul dit bed met goede grond en compost.
7. Begin met zaaien en planten
Begin zodra het mogelijk is met planten. Heb je de grond voor het voorjaar voorbereid, bedek het dan gewoon met karton of zwart plastic om te voorkomen dat de regen alle voedingsstoffen wegspoelt. Het remt bovendien de groei van onkruid. Plastic heeft als extra voordeel dat het de grond sneller opwarmt en je dus eerder kunt beginnen met zaaien.
Leer je buren kennen. Zij kunnen je helpen met kweekadvies en willen zelfs misschien zaden, planten en stekken met je ruilen.
Begin met eenvoudige groenten, zoals aardappelen, tuinbonen, knoflook en courgettes – en kweek vooral wat je graag eet.