Fruitvliegjes vangen en bestrijden in de moestuin

Fruitvliegjes lijken onschuldig. Je kunt ze binnenshuis aantreffen in je vuilniszak of op rottend fruit, maar ook in de moestuin. De meeste fruitvliegjes zijn onschadelijk, al zijn ze best irritant.

Maar pas op voor de Aziatische fruitvlieg (de suzuki fruitvlieg)! Deze fruitvliegsoort richt grote schade aan in fruitteelten in boomgaarden.

Fruitvliegjes vangen of bestrijden?

Voor de gewone fruitvlieg (de  Drosophila melanogaster) hoef je niet bang te zijn. Deze komt namelijk alleen af op rottend fruit en groente, bijvoorbeeld in vuilnisbakken. Groeiend fruit in je moestuin laten ze gelukkig met rust. 

Aziatische Suzuki fruitvlieg

Bij de Aziatische Suzuki fruitvlieg (Drosophila Suzukii) is dit een ander verhaal. Zij zijn juist dol op onrijp, groeiend fruit en kunnen dus jouw fruitteelt of moestuin flink aantasten. 

Om de Suzuki fruitvlieg te onderscheiden van de doorsnee fruitvlieg kun je op de volgende eigenschappen letten:

  • Volwassen Suzuki fruitvliegen hebben een geelbruine kleur met donkere strepen op hun achterlijf en rode ogen. Ze zijn zo’n 2-3 mm lang. Mannelijke Aziatische fruitvliegen hebben tevens een donkere vlek aan de punten van hun vleugels.
  • De Suzuki larven zijn wit, cilindervormig en 3-4 mm lang.
  • De eitjes worden gelegd ín de vrucht en zijn klein, transparant en blinkend.

Wat eten fruitvliegjes?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn fruitvliegjes dol op fruit. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze lang niet alleen fruit eten. Ze komen af op al het zoete en gistende eten. Dit is vooral rijp, rottend fruit of groente, maar ook afval, koffiedrab of verwelkende planten of bloemen.

Suzukii Fruitvlieg

De Aziatische fruitvlieg is vooral dol op jong en onrijp fruit en komt vooral buiten voor.

Schade aan fruit door fruitvliegen

De Suzuki fruitvlieg kan een complete fruitteelt verwoesten. De vrouwtjes maken namelijk kleine littekens op de jonge vruchten wanneer ze eitjes leggen. Ze leggen hun eitjes vervolgens ín de vrucht.

Het weefsel rond dat litteken wordt zacht en vormt een wond. De vloeistof die uit die wond komt, trekt ook weer andere plaagdieren en ziekten aan. Deze vruchten worden hierdoor volledig oneetbaar!

Waarom fruitvliegjes bestrijden?

De Suzuki fruitvlieg is een hardnekkige plaag. Hoewel adulten slechts 3-9 weken leven, kan een vrouwtje in die tijd tot wel 300 eitjes leggen. Die eitjes komen na 1-2 weken uit. Hoewel ze zich het lekkerst voelen bij 20 graden, overleven ze ook tussen de 0-30 graden.

Deze Aziatische fruitvlieg kan overwinteren en produceert zo’n 10-13 generaties per jaar. Na 3 generaties kunnen er wel 25 miljoen fruitvliegjes in je moestuin of boomgaard aanwezig zijn.

Het verschil tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje

Larven rouwvliegjes zitten in de potgrond

Het verschil tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje

Een fruitvliegje wordt nog wel eens verward met een rouwvliegje. Een rouwvliegje is een klein zwart vliegje en heeft veel weg van een fruitvlieg.

Het rouwvliegje is iets kleiner dan een fruitvlieg en is zwart. Maar ze vliegen niet zoals fruitvliegjes rond je fruitschaal. Dit vliegje zit graag in en rond je planten. Het plaatje hiernaast laat heel duidelijk het verschil zien tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje.

Larven rouwvliegjes zitten in de potgrond

De larven van rouwvliegjes brengen de schade toe aan je plant. Ze zitten in de grond bij je plant. Als je naar de aarde kijkt, dan kun je ze zien in de potgrond. Als je je kamerplant in een pot hebt staan en deze til je er uit, dan kun je zelfs in een restant water de larven zien bewegen. De larven leven van de wortels van je plant. Gelukkig kun je ze heel goed bestrijden met aaltjes tegen rouwvliegjes.