Info over Plaagdieren

Op deze pagina kunt u informatie vinden over het herkennen en bestrijden van plaagdieren in uw moestuin

Coloradokever

De coloradokever, ook wel bekend als aardappelkever, is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.
De larven en kevers voeden zich uitsluitend met planten uit de nachtschadefamilie, waar o.a. aardappel, tomaat en aubergine onder vallen, en kunnen door hun vraatzucht aanzienlijke schade aanrichten.
Zowel de larven als de kevers zijn giftig.

Bladluis

Bladluizen zijn kleine en zachte insecten, vaak slechts twee tot vier millimeter in lengte. Ze hebben een lange snuit die, wanneer er niet van een plant gegeten wordt, onder de borst gevouwen ligt. Ook hebben bladluizen twee buisvormige uitsteeksels aan hun achterlijf en vaak lange poten en antennes. De kleur van een bladluis is afhankelijk van de bladluissoort en in mindere mate van de voedselplant. Bladluizen kunnen variëren van lichtgroen tot oranje tot zwart.

Engerlingen

De larven van de gewone meikever (engerlingen genaamd) leven in de grond. De volwassen kevers vliegen in mei/juni, voornamelijk in de avondschemering, zich oriënterend op silhouetten van bomen en gebouwen.

De engerlingen zijn witte gekromde larven. De meikevers worden 20-30 mm lang. De zijkant van hun achterlijf is zwart met witte driehoekige vlekken. De antennen, poten en vleugelschilden zijn roodbruin van kleur.

Fruitmot

De officiële naam van de vruchtmot is Indische meelmot. Echter staat hij in Nederland voornamelijk bekend als vruchtmot, daarom handhaven wij deze naam.
De vruchtmot is één van de mottensoorten die voorraden van allerlei voedingsmiddelen aantasten. Vruchtmotten komen zeer algemeen voor. De larven ervan veroorzaken vooral veel schade in warmere gebieden, waaronder verwarmde opslagplaatsen en in keukenvoorraden. Ook in levensmiddelenbedrijven worden vruchtmotten aangetroffen.

Ritnaalden

De ritnaald is een larve van een kever uit de familie kniptorren (keverfamilie Elateridae). Er zijn meer dan 70 inheemse soorten waarvan er een viertal schadelijk zijn. Het gaat om schadelijke Agriotessoorten. Een ritnaald wordt dus uiteindelijk een kniptor. De kniptorren doen geen schade aan gewassen. De larven van de schadelijke kniptor soorten vreten aan de wortels van diverse planten.

 

Rupsen

In Nederland is een grote verscheidenheid aan soorten rupsen te vinden, er zijn wel meer dan 900 verschillende soorten. Elk met unieke eigenschappen en kenmerken. Het hebben van rupsen in de tuin is van groot belang een goede ecologische balans. Rupsen vormen namelijk een belangrijke schakel in de voedselketen en groeien uit tot prachtige vlinders. We leren graag hoe je verschillende soorten rupsen kunt identificeren, bewonderen en begrijpen.

Slakken

Naaktslakken zijn weekdieren uit de klasse buikpotigen (Gastropoda). Naaktslakken hebben in tegenstelling tot andere slakkensoorten geen slakkenhuis. Door het ontbreken van een slakkenhuis zijn ze gevoelig voor uitdroging. Ze komen dan ook pas tevoorschijn in vochtig weer en zijn voornamelijk in de avond en ‘s nachts actief om de zon en warmte te vermijden. Tijdens het voortbewegen laten ze een dikke laag slijm achter. Naaktslakken eten het liefst vlezige plantenbladeren zoals sla en kool. Hierdoor kunnen ze als een plaag ervaren worden in de tuin of moestuin. Naaktslakken spelen echter ook een belangrijke rol in ecosystemen door het eten van rottend plantmateriaal en schimmels.

Tomatenmineermot

De Tuta absoluta is een mineermot die vooral bij tomaat, aubergine, paprika en aardappel voorkomt en flinke schade kan geven.
Bij tomaat kan de schade niet alleen voor het gewas desastreus zijn maar ook voor de export van het product naar diverse bestemmingen. Ook op andere planten van de Solanaceae familie (Solanum nigrum, Datura spp.) komt hij voor.
De rupsen geven de voorkeur aan bladeren en stengels, maar kunnen ook voorkomen onder de kroon van de vrucht en zelfs in de vrucht zelf. De rupsen tasten alleen groene vruchten aan. De duidelijkst herkenbare symptomen zijn de vlekvormige mijnen in de bladeren.

 

Trips

Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee. Ze zijn zo gevreesd omdat deze insecten vleugels hebben, en zich dus razendsnel kunnen verspreiden naar andere planten.

Muizen

Voorkom dat er voor muizen een geschikte biotoop ontstaat. Probeer ook valfruit en snoeihout etc. te verwijderen.
In tegenstelling tot huismuizen, zijn veldmuizen beschermde diersoorten. Echter, het vangen of doden van veldmuizen en het opzettelijk beschadigen of vernielen van hun vaste voortplantingsplaatsen of rustplaatsen is niet verboden wanneer deze dieren zich in of op gebouwen of de daarbij behorende erven of roerende zaken bevinden.

Witte vlieg

Witte vlieg in de moestuin leidt tot gewassen met gele bladeren, moestuinplanten die kleverig en vies zijn en bladeren vol schimmels. De witte vlieg, ook wel motluis genoemd, veroorzaakt veel schade in moestuinen. Ze zuigen namelijk sappen uit de bladeren en scheiden honingdauw uit, wat schimmels aantrekt. Daarnaast hebben witte vliegen giftig speeksel vol bacteriën die je planten en gewassen ziek maken.

Hoewel deze plaag eenvoudig te herkennen is, is hij behoorlijk resistent tegen de meeste insecticiden.

Fruitvliegjes

Deze kleine vliegjes komen overal voor en worden aangetrokken door gistende en rottende materialen zoals rottend fruit e.d. Drosophila-soorten worden veel gebruikt voor erfelijkheidsonderzoek vanwege de snelle opeenvolging van generaties en de “eenvoudige” wijze waarop afwijkingen in de erfelijkheidsstructuur zijn vast te stellen.
In Nederland komen een aantal soorten voor, o.a. de bananenvlieg, de azijnvlieg en de soort Drosophila repleta Wollaston