Muizen in de moestuin
Last van (woel)muizen in je moestuin? Daar wil je snel vanaf! De naam zegt het al: woelmuizen woelen je hele moestuin overhoop en graven gangen waardoor je moestuin kan verzakken. Ook eten ze van gewassen en verspreiden ze ziektes.
Als je muizen niet snel bestrijdt, zul je binnen de kortste keren te maken krijgen met een muizenplaag. Muizen planten zich namelijk razendsnel voort. Muizen in de moestuin vang je gelukkig eenvoudig met een speciale val!
Muizen komen in heel Nederland voor, voornamelijk in weide- en graslandgebieden. Om de 3-6 jaar komen er zeer plaatselijk muizenplagen voor. Deze grote aantallen muizen klappen plotseling, door massale sterfte, weer ineen.
Muizen in je moestuin herkennen
Muizen in je moestuin herken je vooral aan gaten in de grond. Tussen de gewassen graven ze hele gangenstelsels. Bij het graven kunnen er bovendien hoopjes zand ontstaan. Die hoopjes liggen dicht bij elkaar of bijna tegen elkaar aan.
Het verschil met molshopen is namelijk dat molshopen verder uit elkaar liggen. Ook kunnen je moestuinplanten losgewroet zijn.
Veldmuizen hebben een bruin tot grijsbruin gekleurde rug. Soms zijn kleurvariaties tot donkerbruin toe mogelijk. Hun buik is meestal lichtbruin van kleur. In 2001 zijn in de Noord-Oostpolder de eerste witte veldmuizen aangetroffen. Veldmuizen hebben een plompe bouw, een stompe snuit. Hun ogen en oren zijn goed in hun vacht verborgen. Hun vacht is redelijk kortharig. Een volwassen veldmuis heeft een lichaamslengte tussen de 9,5 en 12 cm. In tegenstelling tot de meeste muizen is hun staart veel korter dan hun lichaam: zo’n 3-4,5 cm (ca. 1/3 van de lichaamslengte). Pasgeboren veldmuisjes zijn kaal en blind.
Oorzaken van muizen in de moestuin?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van muizen in je moestuin. Muizen komen bijvoorbeeld vaak voor in tuinen die aan het water grenzen. Ook (moes)tuinen waar veel schuilplaatsen zijn zoals opgestapelde spullen of pallets vormen de ideale broeiplek voor muizen. Laat je wel eens etensresten slingeren of bewaar je zaden in de buurt van de moestuin? Ook dat heeft een enorme aantrekkingskracht op muizen.
Schade door de woelmuis in je moestuin
Gangenstelsels
Woelmuizen graven gangenstelsels. Dit doen ze omdat ze leven van o.a. de wortels van gewassen. Hierdoor kunnen bladeren van planten geel kleuren of zelfs afsterven. Het grootste nadeel aan muizen is dat ze in groepen leven en zich bovendien razendsnel voortplanten. Kiezen ze jouw moestuin uit als territorium, dan kan er al snel een groot gangenstelsel ontstaan. Pas dus op dat de grond niet verzakt!
Aangevreten gewassen
Ook kunnen muizen knagen aan je gewassen. Ze zijn bijvoorbeeld dol op peulvruchten zoals doperwten.
Verschil woelmuis en woelrat
Woelmuizen en woelratten lijken erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald. Eén van de weinige manieren waarop je ze uit elkaar kunt houden is dat woelratten iets groter zijn dan de woelmuis. De gaten die een woelrat maakt zijn trouwens ook wat groter.
Woelmuizen zijn er overigens in verschillende soorten. Ook veldmuizen en grasmuizen behoren tot de woelmuissoort.