Tomatenmineermot bestrijden
De tomatenmineermot bestrijden is de enige optie om je oogst te redden, als je deze mot ontdekt hebt in je moestuin. De larven van deze mot zijn een nachtmerrie voor tomatentelers. Maar ook in je moestuin kan deze mot grote schade aanrichten aan je tomatenplanten. Wanneer de tomatenmineermot je tomatenteelt eenmaal heeft ontdekt, is de kans groot dat je zonder eetbare tomaten achterblijft.
Deze mot tast namelijk de bladeren, stengels én vruchten aan. Gelukkig hebben wij de oplossing hoe je deze mot biologisch kunt bestrijden.
De tomatenmineermot is een mot die lastig te herkennen is. Helaas kan de mot al snel je hele oogst aantasten, van plant tot tomaat. De larven zijn de boosdoeners van de schade. Het is daarom belangrijk om de motten zo snel mogelijk te vangen zodat ze geen nieuwe eitjes kunnen leggen.
Tomatenmineermot herkennen
Als je de tomatenmineermot wilt herkennen, zul je heel goed moeten zoeken. Volwassen motten zijn namelijk heel klein, vooral voor een mot. Ze zijn maar 6-7 mm groot.
De motten zijn vooral ’s nachts actief en verstoppen zich overdag tussen de bladeren. Tomatenmineermotten zijn grijsbruin van kleur en hebben donkere stippen op de voorste vleugels.
Monitoren om een plaag te voorkomen
De larven van de tomatenmineermot
De larven zijn crèmekleurig en slechts een 0,5 mm groot. Als ze groter worden, krijgen ze een geelgroene kleur en hebben ze een zwarte streep op de achterkant van hun kop.
Eitjes van de tomatenmineermot
Een vrouwelijke tomatenmineermot legt ruim 200 eitjes. Deze eitjes zijn 0,36 mm groot en hebben een crèmekleurige tot gele kleur. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze vrijwel onzichtbaar. De eitjes worden meestal gelegd aan de onderkant van bladeren, op jonge stengels of op de kelkbladeren van jonge vruchten.
Monitoren
Omdat de mot, larven en eitjes maar zo klein zijn, is het monitoren erg belangrijk. Dit kun je eenvoudig doen door middel van de vangstrook Bug-Scan. Dit is een vangstrook met lijm aan beide zijden, die de motten aantrekt en waarop ze vervolgens vast komen te zitten.
Welke schade richt de tomatenmineermot aan?
De larven van de tomatenmineermot eten bladmoes. Om deze bladmoes te bereiken, boren ze blaasvormige gangetjes in de bladeren van je tomatenplant. Ook laten de larven uitwerpselen achter aan het uiteinde van de gangen, waardoor de bladeren bruin worden en afsterven.
Schade aan tomaten
Helaas zijn ook de jonge stengels en vruchten van je tomatenplant niet veilig voor deze veelvraten. Ook hierin boren de larven van de tomatenmineermot gangenstelsels. Bij het boorgaatje kun je donkere, korrelige uitwerpselen aantreffen. Let op: aangetaste vruchten kun je niet meer eten!
Een mijnwerker?
Miner is de engelse benaming voor mijnwerker en ‘mineren’ betekent het aanleggen van mijnstelsels. Laat dat nou precies zijn wat de tomatenmineermot doet. Hij maakt gangenstelsels in het blad. En hij stut deze gangen met,…. zijn ontlasting.
Monitoren
Houd de moestuin een aantal weken goed in de gaten. Je zult al snel resultaat moeten zien!
Omdat tomatenmineermotten zo lastig te zien zijn met het blote oog, kan een Bug Scan je helpen om de motten te monitoren. Deze zwarte tape hang je tussen de gewassen. De zwarte stroken op een rol zijn gemaakt van duurzaam plastic en is aan beide kanten voorzien van een natte lijmlaag. De tomatenmineermot wordt aangetrokken door de zwarte kleur en zal tegen de strips vliegen.
De strips helpen je om vast te stellen of jouw moestuin last heeft van een plaag en hoe groot de populatie is.
Je kunt ook vangplaten gebruiken die je verspreid door bijvoorbeeld je kas of moestuin kunt ophangen. Deze zijn vooral handig als je niet zo’n groot gebied hoeft af te dekken.
Levenscyclus en uiterlijk van de tomatenmineermot
Het vrouwtje van de tomatenmineermot (Tuta absoluta) legt ongeveer 260 eieren. De eieren van de tomatenmineermot (Tuta absoluta) zijn cilindervormig. De kleur van de eieren varieert van crèmewit tot heldergeel. Tijdens hun ontwikkeling worden ze donkerder, en kort voor het uitkomen zijn ze bijna zwart.
Na het uitkomen zijn de rupsen van het eerste stadium wit- tot geelachtig. Ze maken mijnen in het blad, de stengel of de vrucht. In het tweede, derde en vierde stadium zijn ze groenachtig met een zwarte band achter de kop.
De voorpoppen van de tomatenmineermot (Tuta absoluta) zijn lichter dan de rupsen en zijn typisch roze gekleurd aan de bovenkant. De rupsen bevinden zich soms voor korte tijd buiten de mijnen.
De verpopping vindt plaats in de grond of op het oppervlak van een blad, in een gekruld blad of in een mijn. Als de rupsen de mijn verlaten, spinnen ze een zijden cocon op de bladeren of in de bodem. Bij verpopping in een mijn of vrucht vormen de voorpoppen geen cocon. In het begin zijn de poppen groenachtig. Kort voor het uitkomen van de adult verkleuren ze naar kastanjebruin tot donkerbruin.
Volwassen tomatenmineermotten (Tuta absoluta) zijn grijsbruin. Ze hebben draadvormige antennen met afwisselend lichte en donkere segmenten en gebogen, goed ontwikkelde liptasters. Op hun voorvleugels staan zwarte vlekken. De adulten zijn ’s nachts actief en houden zich overdag gewoonlijk verborgen tussen de bladeren.