Trips bestrijden
Trips in de moestuin zijn een zeer gevreesde plaag onder tuin- en moestuineigenaren. Maar weinig plagen passen zich zo goed aan aan hun omgeving.
Erg gevaarlijk, want trips veroorzaken serieuze schade aan je planten en gewassen en zijn bovendien zeer bestand tegen chemische bestrijdingsmiddelen. De beste oplossing tegen trips buiten? Biologische bestrijding met roofwantsen!
Op welke planten en gewassen komen trips voor?
Trips kunnen op iedere plant voorkomen, maar ontwikkelen zich beter op een stuifmeelhoudend gewas dan op planten zonder bloemen. In de moestuin komt trips vaak voor op komkommer, aubergine en paprika.
Maar trips komt ook vaak voor in de siertuin en het is een veelvoorkomende plaag in huis, op kamerplanten.
Moestuinschade door trips
Helaas veroorzaakt trips veel schade aan je planten en gewassen. Het beestje voedt zich namelijk met voedingsstoffen die hij haalt uit de bladeren van je plant. Hiervoor prikt hij een gaatje in de plant. Dit veroorzaakt zilvergrijze puntjes of hele grijze plekken op je plant. Door hun uitwerpselen kunnen de puntjes ook zwart kleuren.
Let op de nieuwe bladeren
Jonge tripsen eten het liefst van nieuwe bladeren. Worden jonge bladeren al snel lelijk, dan zal trips zeer waarschijnlijk de boosdoener zijn! Soms ontstaan geen grijze plekken, maar wordt het blad waar de trips zich mee voedt slap, geel en futloos. Helaas zijn die bladeren niet te redden en kan je plant langzaamaan sterven.
Een tripsplaag kan er ook toe leiden dat de vruchten misvormd raken of verkleuren.
Alert! Trips dragen ook virussen over
Trips brengen dus veel schade aan je plant, niet alleen aan de bladeren maar ook aan de vruchten. Maar er is nog een reden om deze plaaginsecten snel te bestrijden. Trips zijn namelijk bekende overdragers van plantvirussen. Zo kan je plant door een trips plaag ook nog ziek worden. Zorg daarom naast de bestrijding dat je plant zo sterk mogelijk is door goede bemesting. Zo kan je plant snel herstellen van de trips en is weerbaarder voor ziektes en andere plagen.
Vang de volwassen trips in de moestuin weg met blauwe vangplaten
Een volwassen trips legt al snel 150 tot 300 eitjes en doet dat ín het blad van je plant. De volwassen trips heeft kleine vleugeltjes. En hoewel ze niet goed kunnen vliegen, door slim gebruik te maken van die vleugeltjes tijdens het springen kunnen ze toch ver komen. Hierdoor kan een tripsplaag al snel overspringen naar andere planten en gewassen in je moestuin. Deze trips kun je heel goed wegvangen met speciale vangplaten tegen trips. De trips worden van nature aangetrokken tot de blauwe kleur, blijven plakken en kunnen zich dus mooi niet meer voortplanten.
Trips leven ongeveer 10 – 30 dagen en kunnen prima overwinteren als pop in de bodem. Zodra de lente begint, kruipen ze opnieuw op je plant om zich te voeden. Een plaag van trips verdwijnt dus niet vanzelf, en zal echt bestreden moeten worden.
Trips herkennen in je moestuin
Trips larven
De larven van trips zijn lastig te herkennen met het blote oog en worden vaak met stof verward. Als je heel goed kijkt zie je kleine witte of gelige puntjes op het blad, meestal op de achterkant. Vaak lopen ze ook over de stengels. Ze zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot. Twijfel je of het toch een stofje is? Beweeg met je vinger langs de puntjes. Wanneer deze bewegen weet je zeker dat het om een trips larve gaat.
Volwassen trips
Een volwassen trips is nog steeds klein, maar wel groter dan de larven. Ze worden ongeveer 1 tot 2 mm groot, en zijn gemakkelijk te verwarren met een rouwvlieg. Een volwassen trips kan zwart, bruin of geel zijn en heeft hele kleine vleugeltjes. Je herkent ze aan de witte strepen die dwars over het lijfje lopen.
Vaak herken je de trips eerder door de schade die deze plaag aanbrengt dan aan het beestje.
Een volwassen trips legt al snel 150 tot 300 eitjes en doet dat ín het blad van je plant. De volwassen trips heeft kleine vleugeltjes. En hoewel ze niet goed kunnen vliegen, door slim gebruik te maken van die vleugeltjes tijdens het springen kunnen ze toch ver komen. Hierdoor kan een tripsplaag al snel overspringen naar andere planten en gewassen in je moestuin.
Trips leven ongeveer 10 – 30 dagen en kunnen prima overwinteren als pop in de bodem. Zodra de lente begint, kruipen ze opnieuw op je plant om zich te voeden. Een plaag van trips verdwijnt dus niet vanzelf, en zal echt bestreden moeten worden.