Witte vlieg bestrijden in de moestuin
Witte vlieg in de moestuin leidt tot gewassen met gele bladeren, moestuinplanten die kleverig en vies zijn en bladeren vol schimmels. De witte vlieg, ook wel motluis genoemd, veroorzaakt veel schade in moestuinen. Ze zuigen namelijk sappen uit de bladeren en scheiden honingdauw uit, wat schimmels aantrekt. Daarnaast hebben witte vliegen giftig speeksel vol bacteriën die je planten en gewassen ziek maken.
Hoewel deze plaag eenvoudig te herkennen is, is hij behoorlijk resistent tegen de meeste insecticiden. Witte vlieg bestrijden in de moestuin doe je daarom het beste op een biologische manier!
Witte vliegen (of motluizen) zijn één van de weinige plagen die makkelijk te herkennen zijn. Het zijn witte vliegjes met witte licht doorzichtige vleugels van zo’n 1-3 mm groot. Ze bevinden zich vaak in groepjes aan de onderkant van bladeren, waar ze ook hun eitjes leggen. Als je met een blad schut, vliegt er een wolkje witte vliegen omhoog. Witte vliegen hebben een voorkeur voor jonge bladeren bovenin je plant. De meest voorkomende witte vliegen zijn de tabakswittevlieg, kaswittevlieg en de koolwittevlieg.
Bestrijding is noodzakelijk als je je moestuin wilt redden van deze verwoestende plaag. Je kunt het beste zo snel mogelijk starten met het bestrijden, dus bij een beginnende plaag. We leggen dit hieronder verder uit, bij het bestrijden van witte vlieg.
Moestuinschade door witte vliegen
De witte vlieg (motluis) voedt zich met sappen uit de bladeren van planten en gewassen. In dit sap zitten belangrijke eiwitten en suikers die de witte vlieg nodig heeft. Alleen heeft de plant dit zelf ook hard nodig om te groeien en vruchten te ontwikkelen.
Bij een flinke plaag heeft je plant zelf dus een tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van witte vlieg groeit slecht en heeft gele, misvormde bladeren. De plant zal minder of kleine, misvormde vruchten dragen. Uiteindelijk kan het zelfs resulteren in een afstervende plant.
Op welke planten komt witte vlieg voor?
Je vindt de witte vlieg op heel veel verschillende planten. Hij is dol op aubergine, courgette, komkommer, diverse soorten sierplanten, maar komt zelfs ook voor op kamerplanten.
Ziektes en virussen
Zoals hierboven genoemd zuigt een witte vlieg de voedingsstoffen uit de bladeren van je planten en gewassen. Bij iedere beet komt er een beetje giftig speeksel in de plant terecht en komt een stukje plantenader bloot te liggen.
Witte vliegen dragen giftige stoffen en virussen over via hun speeksel. Door al die vele beten/gaatjes is je plant extra kwetsbaar voor deze virussen.
Vieze planten
Net als bij de bladluis, scheidt de witte vlieg het teveel aan suikers af dat hij gegeten heeft. Deze suikers noemen we honingdauw en dit herken je als een kleverig, nectar-achtige laagje op je plant en de vruchten. Het zorgt ervoor dat je plant een ‘vuil’ uiterlijk krijgt en dat de bladeren van de plant plakkerig worden.
Roetdauw en zwarte schimmels
Ook is honingdauw een voedingsbron voor zwarte schimmels. Schimmel die voortkomt uit honingdauw wordt ook wel roetdauw genoemd. Deze roetdauw zorgt op zijn beurt voor vuile bladeren die de fotosynthese tegenhouden. En dat de belemmert de groei van de plant weer.
Waar witte vliegen zijn,… zijn ook mieren
Witte vlieg scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Heb je last van een witte vlieg plaag, dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook mieren aantreffen in je moestuin.
Witte vlieg, een tropisch beestje?
De witte vlieg dankt zijn naam aan de (tuin)kas. De meest voorkomende witte vlieg in Nederland is namelijk de Kaswittevlieg. Deze kleine witte vliegjes komen helemaal uit Brazilië of Mexico en is langzaam gewend aan onze temperaturen. In het begin kon hij alleen overleven in onze kassen, maar inmiddels heeft het vliegje zich goed aangepast aan onze, ook steeds hogere, temperaturen.
Witte vlieg kan overwinteren
De zachte winters van tegenwoordig beschermen de witte vlieg. Zolang de temperatuur niet daalt onder 6℃, blijven deze vliegjes in leven. De eitjes kunnen zelfs een aantal dagen een milde vorst overleven. Dat betekent dat witte vlieg in een kas een goede kans heeft om de winter te overleven.
Witte vlieg bestrijden met sluipwesp
Een sluipwesp is een super klein insect dat uitstekend witte vlieg kan bestrijden. Je koopt de sluipwespen op kaartjes, dit zijn de poppen / mummies van de sluipwesp.
De vrouwtjes prikken de jonge larven (tweede stadium) van de witte vlieg en zuigen ze vervolgens leeg. Ze kunnen in dit stadium wel 30 tot 70 larven de baas. De oudere larven (stadium 3 en 4), gebruikt de sluipwesp om eieren in te leggen. Zo parasiteren ze ongeveer 250 tot 450 larven. De geparasiteerde larven kleuren vervolgens bruin of zwart en sterven af.
Starten bij een beginnende plaag
Het is het beste om te starten bij een beginnende plaag, omdat bovenstaand traject tijd nodig heeft. Het gevolg van het uitzetten van de sluipwespen is zichtbaar vanaf 1,5 week. Dan zie je onder het blad de dode witte vlieg larven, deze zijn juist zwart van kleur.
Witte vlieg in de moestuin bestrijden
Witte vliegen zijn behoorlijk resistent tegen insecticiden. Je kunt witte vliegen daarom het best biologisch bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Dit kun je doen met sluipwespen, roofmijten en roofwantsen.
Deze bestrijders werken net zo lang door totdat de witte vlieg bestreden is. Sluipwespen zijn super kleine insectjes, maar breed inzetbaar. Daarom worden ze ook het meest ingezet tegen witte vlieg.